A man bought some shares at a price of 16 shares for Rs. 100 and sold them at a price of Rs. 10 each. Find his profit or loss percentage?

A. 50%

B. 60%

C. 70%

D. 80%

60%

C.P of 16 shares = Rs. 100

C.P of each share = Rs. 100/16

S.P of each share = Rs. 10

Profit = S.P - C.P = Rs. (10 - 100/16) = Rs. 60/16

=> Profit% = ( (60/16) / (100/16) ) x 100 % = 60%

When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

A. Rs. 18,300

B. Rs. 21,300

C. Rs. 25,300

D. Rs. 27,300

Rs. 25,300

85 : 18700 = 115 : *x*

=> *x *= (18700 x 115) / 85 = 25300

Hence, S.P = Rs. 25,300

On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

A. Rs. 45

B. Rs. 50

C. Rs. 55

D. Rs. 60

Rs. 60

(C.P of 17 balls) - (S.P of 17 balls) = (C.P of 5 balls)

=> C.P of 12 balls = S.P of 17 balls = Rs. 720

=> C.P of 1 ball = Rs. (720 / 12) = Rs. 60

Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A. 3.6

B. 4.6

C. 5.6

D. 6.5

5.6

C.P of 1 toy = Rs. (375 / 12) = Rs. 31.25

S.P of 1 toy = Rs. 33

So, Gain = Rs. (33 - 31.25) = Rs. 1.75

=> Profit% = (1.75 / 31.25) x 100 % = 28 / 5 % = 5.6%

A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

A. Rs. 1090

B. Rs. 1019

C. Rs. 1190

D. Rs. 1290

Rs. 1190

S.P = 85% of Rs. 1400

=> Rs. (85 / 100) x 1400

=> S.P = Rs. 1190

A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

A. Rs. 68

B. Rs. 70

C. Rs. 72

D. Rs. 74

Rs. 72

C.P = Rs. (100 / 122.5) x 392 = Rs. (1000 / 1225) x 392 = Rs. 320

=> Profit = Rs. (392 - 320) = Rs. 72

The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

A. Rs. 2000

B. Rs. 2200

C. Rs. 2400

D. Rs. 2600

Rs. 2000

Let C.P be Rs. *x*

Then, ( (1920 - *x*) / *x *) x 100 = ( (*x - *1280) / *x *) x 100

=> 1920 - *x* = *x* - 1280

=> 2*x* = 3200

=> *x* = 1600

=> Required S.P = 125% of Rs. 1600 = Rs. (125/100) x 1600 = Rs. 2000

In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 20%

B. 30%

C. 50%

D. 70%

70%

Let C.P = Rs. 100. Then, Profit = Rs. 320, S.P = Rs. 420

New C.P = 125% of Rs. 100 = Rs. 125

New S.P = Rs. 420

Profit = Rs. (420 - 125) = Rs. 295

=> Required Percentage = (295 / 420) x 100 % = (1475 / 21) % = 70% approx

The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

A. 15

B. 16

C. 17

D. 18

16

Let C.P of each article be Rs. 1

then C.P of x articles = Rs. x

S.P of x articles = Rs. 20

Profit = Rs. (20 - x)

Given Profit% = 25%

=> ( (20 - x) / x ) x 100 ) = 25

=> 125x = 2000

=> x = 16

Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:

A. 32/7%

B. 60/11%

C. 10/7%

D. 12/11%

60/11%

Cost Price (C.P) = Rs. (4700 + 800) = Rs. 5500

Selling Price (S.P) = Rs. 5800

Gain = S.P - C.P = Rs. (5800 - 5500) = Rs. 300

Gain% = (300 / 5500) x 100 % = 60/11 %

Mr. Bagdi purchased an Air Conditioner for Rs. 12,000/- and sold it for Rs. 15,000/-. What was the profit percentage?

A. 25

B. 35

C. 20

D. 15

E. None of these

25

No Explanation available for this question

A shopkeeper purchased 25 items at 36 Rs per item. He spent 100 Rs on transportation of these items. What should be the selling price of each item if he wants to make 22.5% as profit?

A. 49 Rs

B. 45 Rs

C. 47 Rs

D. 51 Rs

E. None of these

49 Rs

No Explanation available for this question

The price of 2 sarees and 4 shirts is Rs. 1600. With the same money one can buy 1 saree and 6 shirts. If one wants to buy 12 shirts, how much shall he have to pay?

A. Rs. 1200

B. Rs. 2400

C. Rs. 4800

D. Cannot be determined

E. None of these

Rs. 2400

No Explanation available for this question

Pure milk cost 3.60 per litre. A milkman adds water to 25 litres of pure milk and sells the mixture at per litre. How many litres of water does he add?

A. 2 litres

B. 5 litres

C. 7 litres

D. 11 litres

E. None of these

5 litres

No Explanation available for this question

Vivek purchased 120 tables at a price of Rs 110 per table. He sold 30 tables at a profit of Rs 12 per table and 75 tables at a profit of Rs 14 per table. The remaining tables were sold at a loss of Rs 7 per table. What is the average profit per table?

A. Rs 12.875

B. Rs 10.04

C. 10.875

D. Rs 12.80

E. Rs 13.80

10.875

No Explanation available for this question

Arun borrowed a sum of money from Jayant at the rate of 8% per annum simple interest for the first four years; 10% per annum for the next six years and 12% per annum for the period beyond ten years. If he pays a total of ?12,160 as interest only at the end of 15 years, how much money did he borrow?

A. ?8000

B. ?10000

C. ?12000

D. ?9000

E. None of these

?8000

No Explanation available for this question

The cost of 9 kgs. of sugar is Rs. 279. What is the cost of 153 kgs. of sugar?

A. Rs. 3.377

B. Rs. 4.473

C. Rs. 4.377

D. Rs. 4.743

E. Rs. 4.347

Rs. 4.743

No Explanation available for this question

A shopkeeper buys 144 eggs at 90 paise each. In the way 20 eggs were broken. He sold the remaining eggs at Rs. 1.20 each. The percentage gain or loss is

A. 14.8% gain

B. 12.9% gain

C. 8.5% gain

D. 4.8% gain

12.9% gain

No Explanation available for this question

A, B, C enters into a partnership investing Rs 35000 Rs 45000 and Rs 55000 respectively. The respective shares of A, B and C in annual profit of Rs 40,500 are

A. Rs.10, 500 Rs.13, 500 Rs.16, 500

B. Rs.11, 500 Rs.13, 000Rs.16, 000

C. Rs.11, 000 Rs.14, 000 Rs.15, 500

D. Rs.11, 500 Rs.12, 500 Rs16,500

Rs.10, 500 Rs.13, 500 Rs.16, 500

No Explanation available for this question

A house and a shop were sold for Rs. 1 lakh each. In this transaction, the house sale resulted into 20% loss whereas the shop sale resulted into 20% profit. The entire transaction resulted in:

A. No loss, no gain

B. Loss of Rs. 1/12 lakh

C. Loss of Rs. 1/18 lakh

D. Gain of Rs. 1/24 lakh

Loss of Rs. 1/12 lakh

No Explanation available for this question

The percentage profit earned by selling an articles for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

A. Rs .2000

B. Rs. 2200

C. Rs. 2400

D. Data inadequate

E. None of these

Rs .2000

No Explanation available for this question

Ranjan purchased 120 tables at a price of Rs. 110 per table. He sold 30 tables at a profit of Rs. 12 per table and 75 tables at a profit of Rs. 14 per table. The remaining tables were sold at a loss of Rs. 7 per table. What is the average profit per table?

A. Rs. 10.04

B. Rs. 10.875

C. Rs. 12.80

D. Rs. 12.875

Rs. 10.875

No Explanation available for this question

A discount of 15% on one article is the sum as a discount of 20% on another article. The costs of the two articles can be:

A. Rs. 40, Rs. 20

B. Rs. 60, Rs. 40

C. Rs. 80, Rs. 60

D. Rs. 40, Rs. 60

Rs. 80, Rs. 60

No Explanation available for this question

After successive discounts of 12% and 5% an article was sold for Rs. 209. What was the original price of the article?

A. Rs. 226

B. Rs. 250

C. Rs. 252

D. Rs. 269

Rs. 250

No Explanation available for this question

A shopkeeper marks up his goods to gain 35%. But he allows 10% discount for cash payment. His profit on the cash transaction therefore, in percentage, is

A. 13 ½

B. 25

C. 21 ½

D. 31 ½

E. None of these

21 ½

No Explanation available for this question